3 Rahsia yang anda perlu tahu tentang OEM Kosmetik

First of all, saya ingin clearkan satu perkara, ini bukan post untuk mendedahkan ataupon memburukkan OEM factory atau pon Syarikat Kosmetik yang lain.Basically, what I am going to say is through experience.

Pelanggan di luar sana, just because company A dan Company B buat produk mereka dengan OEM yang sama, doesnt mean Company B punya produk tak high quality? You get what I mean?

1) KEBEBASAN MEMILIH KUALITI

Setiap kosmetik company diberi kebebasan untuk pilih setiap kualiti ingredient yang mereka ingini. According to at least 4-5 BIG manufacturers yang I pernah jumpa, majoriti-nya confess to me about how 98% of kosmetik company dekat malaysia memang source kebanyakkan ingredient mereka dari china, korea which is not a problem pon, tapi of course quality, grade semua lain daripada Europe, America etc yang mempunyai COO.

Ok. Kenapa mereka confess actually? Sebab saya sendiri research my ingredient, saya sendiri ada independent chemist yang buat research untuk my products, a chemist yang mempunyai 30 years of experience formulate produk-produk skincare. Dia juga pernah kerja untuk a very famous skincare company yang membuat products untuk bayi-bayi (brand international ok, guess lah brand mana starts with a J.. ok tu je I boleh dedahkan :D).

So back to my story.. I pon nak source ingredients yang canggih-canggih..ceh.. but my manufacturer keeps complaining “boss, terlalu mahal la, nak untung brape je kalau nak jual murah?”. Its ok, I believe in a HALAL way untuk buat business, so customer I happy, Skin dia happy, ingredients dia guna takkan memudaratkan kulit. In sha Allah.

So basically memang kosmetik company boleh pilih kualiti yang mereka gemar, depends dekat kosmetik company, kalau nak profit besar jual produk murah, boleh, but ingredient kena lower grade, so lagi murah lah kos mereka! Because, kebanyakkan ingredient mereka guna dalah synthetic, or kualiti memang low grade. I am not saying ALL of them, tapi banyak macam tu. So becareful of this.

Tidak ada cara nak tahu, selain daripada mereka sendiri tunjuk you guys JAKIM document mereka yang mereka fillup form untuk register tu.. haa situ mereka kena reveal nama supplier la etc, so korang boleh tahu, country mana, and companymana so boleh research dekat situ! Saya dah declare to everybody our ingredients, jakim document tu. (Please view dekat instagram highlight kami)

2) REBRANDING DAN REPACKAGING

The first thing setiap tauke kilang akan tanye first time you masuk nak buat produk dekat kilang mereka.. (Ok kami sudah ada ready made cleanser, toner, serum dan moisturiser, ready untuk you jual sekarang, nak brape pieces?)

Chill Chill..lol. Memang tak salah nak rebranding, but where is your creativity? Apa yang best sangat nak buat rebranding, nak build company 6 bulan, jadi jutawan, buang company tu and kesan sampingannye? Customer tidak dipedulikan, tidak ada customer support jika ada apa-apa berlaku dekat kulit customer? Kesian kan! Kita perlu ada integrity bila mula business, maybe some people takkan sesuai with your product, but at least you dah cuba sedaya upaya untuk research, buat produk sendiri and NOT rebrand produk lain, test dekat khalayak ramai before jual produk betul tak? You should do your due diligence!

3)KKM APPROVAL: PENTING KE TAK?

Approval KKM sangat penting- tetapi I think KKM should tighten their ways I feel. Not everyone does lab testing dengan approved labs. They should encourage this, and also bukan setakat kite kena provide ingredient list,and they just check the ingredient list, artwork of the product and BOOM its ready to go, if you know what I mean kan? People boleh tipu that their product contains this and that, and register some other thing?

But I think 2019 ni mereka banyak stress kepada certain ingredients which I am happy about. Kalau customer very concerned dengan produk punye quality safe ke tak, jangan tanya tentang KKM, tanye mereka tentang CPSR Cosmetic Product Safety Report, kalau mereka tak ada, then you know produk mereka tidak ditest di makmal for safety purposes. Don’t be surprised most companies memang tak ada, mereka ada basic CHALLENGE TEST ( ingat lagi tak science kat skolah rendah?) Challenge test ni its for testing berapa banyak kulat datang dalam satu masa, ni untuk determine expiry date produk.

Kebanyakkan OEM these days register KKM number bawah mereka, so DO NOT ALLOW that! Nanti, kalau you have any problems with OEM tersebut, then you cannot pergi ke OEM lain, so pastikan anda mempunyai KKM NOT number bawah company tersendiri. Biar mereka register for you, BUT make sure pemilik produk bawah nama company anda, bukan nama manufacturer.

 

 

 

 

 

Quick Shop