3 Tips untuk Kecutkan Pori-Pori

Pengalaman saya for the past 1 year melayan pelanggan ialah this famous question yang saya sering dapat, ” Sis, boleh tolong tak?Saya ada pori-pori!”

Babe, semua orang ada pori-pori, tapi adakah pori anda besar, sederhana atau kecil? Okay macam ni, sebenarnya orang yang berpori besar kemungkinan besar ia disebabkan oleh kulit berminyak mereka ataupon genetik mereka! Ada juga antara kita yang berbulu lebih (macam saya lol) so liang pori akan nampak terbuka atau nampak lebih besar sebab ada bulu yang jenis tebal!

Ok back to TIPS yang saya nak berikan dulu:

1. LASER

Apakah sebenarnya laser treatment? Mesti korang tengah fikir right now, bukan ke kalau kita bakar kulit kite, akan tinggal parut? Ye la kalau duk bakar dekat stove, muka korang hangus puih.. 😀

Laser sebenarnya ada levelnya depending on skin colour korang, ada laser yang mild dan ada laser yang sangat intense. Saya dah test dah banyak jenis laser, yang laser mild sikit tu bagus untuk kecutkan pori-pori kalau korang rajin nak pergi dematologist setiap minggu. Boleh nampak kesan dalam 3 bulan macam tu!

TETAPI, lets say korang jenis TAK SABAR ataupon memang ada EMERGENCY, nak kahwin tiba-tiba ke, mana tahu kan? So apa yang saya cadangkan adalah untuk you guys buat CO2 Laser, Okay experience saya buat CO2 laser memang LUAR BIASA.

i) first mereka sapu numbing cream dekat muka- saya masih boleh feel SEMUA OK!

ii) Fuh time laser- Memang dr letak pembakaran tinggi sikit sebab saya of course masa tu tengah emergency nak bertunang, tapi tingginya still mengikut guideline untuk warna kulit saya.

ii)After laser ni doctor buat PRP treatment untuk muka saya, di mana mereka ambil darah saya untuk diletak dalam centrifudge system supaya darah saya boleh dibahagikan kepada beberapa komponen, komponen yang dr ambil adalah Plasma yang mengandungi protein (FYI:Protein yang membina collagen).

iv) Dr sapu protein dari badan saya pada muka saya, time ni rasa lega sikit, phew!

v) Then lepas buat tu muka I nampak macam ni pulak 😂:

vi) Selepas 5 hari muka I started to peel, alhamdulillah kulit tak bakar lagi dah, wahhh kulit baru tu cantik and flawless semacam tau!😂So nampak perubahan sangat ketara!!

PROS : EFFECT KETARA UNTUK KEKECUTAN PORI + CEPAT NAMPAK PERBEZAAN

CONS: SAKIT + MAHAL GILE WEI + 7 HARI TAK BOLEH KELUAR RUMAH

2.TREATMENT

OK guysss. But the problem is saya tak mampu untuk buang 7 days of my life, saya ada 3 kids, a business and basically one whole family untuk jaga, so memang 7 days is too many days for me! setiap 5 hari kena beli susu anak, pampers la, bibik punya tempe? 😀 Semua nak fresh kan esepcially 3 baby saya! So apa rahsia saya yang PAINLESS dan walaupon ambik time, tapi sangat worth it!?

The Skin Barrier Cream daripada Boost Balm Cosmetics, OK. I don’t want to be bias, memang saya founder kepada produk demikian, and ini BUKAN SCAM! Memang setiap ingredients yang you all nampak dalam tu, saya sendiri order dari negara-negara yang telahpon membuat kualiti kontrol yang tegas seperti UK, SWITZERLAND, GERMANY, SPAIN,ITALY, SOUTH AMERICA etc. Setiap ingredient yang kami beli mempunyai sijil CERTIFICATE OF ORIGIN.

Sebab apa The Skin Barrier Cream ni bagus sangat? Sebab high quality stem cell yang digunakan, stem cell yang saya choose untuk produk ni adalah Phystosan K, yang diresearch dan patented di Germany. Phytosan K berfungsi untuk boost collagen dalam badan kita sendiri and also yang paling best sekali adalah teknologi barrier dalam produk ni, haa what is it? Dengan combo 10 active ingredients + stem cell dalam produk ini, sejenis film-forming(Pelapik atas muka) technology akan dibentuk atas muka yang boleh blur out pores secara serta-merta AND boleh fungsi sebagai filter makeup, so bahan-bahan kimia dalam makeup takkan masuk atau terperangkap dalam pori-pori.

Effect yang you guys akan perasaan selepas dah sapu atas muka?

i) Muka akan nampak FLAWLESS

ii) Pores akan BLUR secara serta-merta

iii) dalam 2 weeks you guys boleh perasaan yang kulit semakin mantap and pores semakin mengecut.

3.ICE 

Have you ever wondered? Mengikut kajian it is BAD untuk mandi dengan air panas. Memang air panas boleh strip our natural oils dekat muka kita, so kita kena abaikan mandi dengan air panas. I know 😭😭. I love to mandi with air panas tapi nak buat macam mana kan? It makes sense lah kan, because kalau kita mandi dengan air panas no 1 pori kita terbuka, and memang ambil masa untuk tutup pori, so biasanya orang akan terus switch kepada mandi air sejuk selepas mandi air panas.

Okay so mengikut kajian, if you guys rajin guna ice cubes everyday for 1-2 mins on your face, you guys boleh kecutkan your pori-pori!

Cara nak guna ice cubes untuk muka?

i) Deep cleanse muka with your favourite cleanser

ii) Beli air mineral, ataupon filtered water dekat rumah, bersihkan patri ice sebab we want CLEAN ICE, taknak pula bawak bacteria kat muka kan?

iii) Kalau nak you can add lavender, rose essential oil, time tengah freeze ice tu, so proses pemulihan lagi effective!

iv)Rub ice cube on your face selama 2 min. Just gosok-gosok je bro. 😀

 

If you guys dah cuba these tips, please comment down below atau tinggalkan feedback korang kalau dah try! 😀

 

 

Quick Shop